Butelki na wino...inspiracje potrzebne:)
iwett27 - 19-08-2008 07:45
Witam, szukam ciekawych pomysłów na przechowywanie butelek z winem w kuchni. W gre wchodzi ok 50 szt butelek, chciałabym zeby miejsce to było fajna ozdoba w kuchni. Jesli macie jakies ciekawe inspiracje to poprosze bardzo:):)
Henku_wawa - 19-08-2008 07:55
ostatnio modne są specjalne chłodziarki do wina, najczęściej wolnostojące wyglądające jak lodówka (najczęściej ze szklanymi drzwiami), czasem mniejsze jak ta tutaj. w tej z linka mieści się 46 butelek. http://www.whirlpool.pl/app.cnt/whr/.../2/subcatid/10
iwett27 - 19-08-2008 09:03
Tak wiem o chłodziarkach ale sa drogie i niekoniecznie o to nam chodzi, bo to w sumie zadna ozdoba:) Ale dzieki za pomysl:)
Henku_wawa - 19-08-2008 09:19
a może...? jaki masz wystrój kuchni...? rustykalny, nowoczesny, ...? jeśli nowoczesny, będzie trudno.
http://images29.fotosik.pl/266/77a6ac07482d95a0m.jpghttp://images29.fotosik.pl/266/75f3e650664253a0m.jpghttp://images25.fotosik.pl/266/486ead3b7827d198m.jpg
lechucc - 19-08-2008 09:20
nie wiem jak Twoja kuchnia wygląda ale może puzzle się nadadzą?
http://images46.fotosik.pl/2/9fe925cc0e6e4777m.jpg
iwett27 - 19-08-2008 09:36
Kuchnia dopiero w planach:) Ale styl raczej z tych nowoczesnych. Mąz wymyslił te butelki a ja mam teraz problem:)
iwett27 - 19-08-2008 09:37
Myslelismy zeby to jakos w sciane wkomponowac...ale czy sie da...dalismy tez zadanie Pani architekt:)
Jacek1204 - 19-08-2008 10:29
Poszukaj w poście o wnękach pod schodami. Nie pamiętam dokładnie gdzie to było. Może wyszukiwarka pomoże. Była tam zabudowa pod schodami, skos, wypełniona kratką na butelki z winem. Super pomysł i ozdoba.
Besta77 - 19-08-2008 20:56
Nie mam niestety zdjęć w kompie, ale w ostatnich Czterech Kątach w temacie specjalnym :wink: dotyczącym kuchni jest troszkę zdjęć z półkami/schowkami na butelki. Może coś Cię natchnie :)
markdottir - 20-08-2008 12:46
osoba która lubi wino i sie na nim zna twierdzi, ze pólki to porażka dla wina.
DorciaIQ - 17-09-2008 14:03
osoba która lubi wino i sie na nim zna twierdzi, ze pólki to porażka dla wina.
To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink:
pawlaczynski - 17-09-2008 15:30
Lepsze modele tych lodówek mają dwie strefy chłodzenia - jedna dla czerwonego, druga dla białego. I w dzisiejszych czasach, gdy temperatura w domach jest znacznie wyższa niż to bywało kiedyś, chłodzi się i białe, i różowe i czerwone - szczególnie te, przechowywane w kuchni. Ja osobiście, będę miał w kuchni szafkę na jakieś 50 butelek wina - miejsce bardziej do przechowywania tuż przed wypiciem niż składowania przez lata.
Pozdrawiam
P.R.
ps - skoro półki to taka porażka, to dlaczego w sklepach specjalistycznych również się je stosuje? ^^
sportek - 17-09-2008 15:45
A ja proponuje zrobić piramidę :)
JoShi - 17-09-2008 16:34
Tak wiem o chłodziarkach ale sa drogie i niekoniecznie o to nam chodzi, bo to w sumie zadna ozdoba:) Ale dzieki za pomysl:) Przechowywanie wina w kuchni bez chłodziarki to barbarzyństwo. Chyba, że nie masz na myśli wina tylko jakieś sikacze. Im nawet 25stopni nie zaszkodzi.
To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink: To raczej Ty się słabo znasz. Co innego temperatura przed podaniem a co innego temperatura przechowywania.
iwett27 - 17-09-2008 21:16
Problem sie rozwiązał:) Mąż buduje piwnice tylko i wyłacznie na wina:):)
Dagne - 18-09-2008 10:03
No i bardzo dobrze, bo faktycznie w szafce w kuchni to trzymać można tylko takie wino za 19,90 które kupujemy rano a wieczorem wypijamy do kanapek;)
Lepsze wina, należy przechowywać w odpowiednich warunkach, gdzie ważna jest nie tylko temperatura (faktycznie różna dla czerwonych i białych), ale i wilgotność powietrza!!!
Jeśli butelki są zamykane korkiem butelka musi leżeć, aby korek nie przesechł i żeby nie dostawało się do środka powietrze. Jeśli są korkowane silikonem (ostatnio coraz częściej, bo kiepsko stoją "złoża" korka) powinny raczej stać, aby powierzchnia styku wina z powietrzem była jak najmniejsza.
Poczytajcie troszku sobie o tym, bo skoro robicie całą piwnicę, to rozumiem, że chcecie się poważnie bawić w wina, a to wymaga trochę zachodu;) Ale za to ileż niesie ze sobą przyjemności, kiedy otworzycie butelkę wspaniałego, dobrze przechowanego wina.....mmmmm....
iwett27 - 18-09-2008 10:32
Dagne dziekuje za cenne rady:)
Mąz w winach kocha sie od zawsze:) Piwniczka bedzie pod ziemią 3mx3mx2,5h, odpowiednio klimatyzowana itd
Mąz juz ja w myslach urządza, bo poki co koncza mury. Oddal sie całkowicie piwniczce-winniczce:) Wkrótce wrzuce do dziennika zdjecia z etapu prac wiec zapraszam do oglądniecia:)
Pozdrawiam
iwett
Ps: jak juz bedzie finisz i piwniczka sie zapełni zapraszam do dobre winko:)
Dagne - 18-09-2008 11:53
:oops: Tak tu się mądrzę mądrzę a tu specjaliści.... :wink: To ja poproszę o zdjęcia kilka cennych rad!!!!Ja kocham wina, ale nie znam się na nich najlepiej. Wiem tylko czy mi smakuje czy nie:) Jak macie w zasobach jakieś Barollo to ja się wpraszam:) A na poważnie, to życzę wam powodzenia i jak najszybszej przeprowadzki!!!!!!!!!!!!!
DorciaIQ - 18-09-2008 13:22
To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink: To raczej Ty się słabo znasz. Co innego temperatura przed podaniem a co innego temperatura przechowywania. No raczej że co innego :roll: Jak przechowywać też w kuchni, to wtedy 4 chłodziarki :P
No ale problem się widzę rozwiązał w najlepszy możliwy sposób :D
Cpt_Q - 18-09-2008 13:34
... Piwniczka bedzie pod ziemią 3mx3mx2,5h, odpowiednio klimatyzowana itd... piwniczka?klimatyzowana??? :o
JoShi - 18-09-2008 16:23
Jak przechowywać też w kuchni, to wtedy 4 chłodziarki :P Wystarczy jedna ale dobra :P