PRZEPISY NA SWIĄTECZNE PYSZNOŚCI
aaggaa - 18-12-2009 22:47
ps. A tak wyglądał mój pierwszy w życiu makowiec(jeszcze ciepły) :wink: Może niezbyt piękny za to smaczny :wink:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/m...UHxNL7IUqB.jpg[/img] joolusia .....jestem pod duuużym wrazeniem :o :D
nie omieszkam wypróbować ....tylko nie teraz 8) A czemu ten trzeci taki krótki :roll: :roll: :-?
Ew-ka - 18-12-2009 22:48
kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle :lol:
http://newsgastro.pl/2009071012719/p...a-cukinia.html
jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią :D
mattdl - 18-12-2009 23:40
moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były :wink:
Ew-ka - 18-12-2009 23:41
moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były :wink: ja tam wierzę ....żony zawsze dobrze gotują :lol:
joola - 19-12-2009 00:45
Ewcia ja też byłam pod wrażeniem jak go spróbowałam 8) i że w ogóle mi wyszedł :roll: Oczywiście na degustację zapraszam o każdej porze dnia i nocy :D (jak nie zdąże upiec, to podegustujemy co innego 8) :wink: )
aaggaa Trzeci krótki, bo zeżarty -jeszcze ciepły. :wink:
Dziewczyny ja ryb co prawda nie jadam...ale robię.
Pstrąg z boczkiem
Pstrąga kroimy w ok. 1,5cm dzwonki, w środeczek-dziurkę wkładamy troszkę masła z posiekaną pietruszką i odrobiną wyciśniętego czosnku. Całość lekko solimy i posypujemy pieprzem np. cytrynowym, owijamy cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku (takiego z paczki), układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy. Włala :D
Łosoś z peperoni.
Dzwonki łososia moczymy dzień, dwa w zalewie z oleju (np. winogronowego),posiekanego świeżego tymianku, drobno posiekanej peperoni, czosnku, soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Następnie ściągamy marynatę i zapiekamy "łosia" w naczyniu żaroodpornym. The end :wink:
Smacznego :D
elutek - 19-12-2009 08:01
moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były :wink: ja tam wierzę ....żony zawsze dobrze gotują :lol: a mężowie podjadają... :lol: :wink:
elutek - 19-12-2009 08:05
ja sernik pieke zawsze z TLUSTEGO sera :wink: ja też :) i jeszcze masło /zamiast margaryny/ dodaję :D 8)
ambroma - 19-12-2009 13:10
Moje pierniczki gotowe. O matko, ile to roboty :roll: Ale na szczęście miałam pomocnika :P Dzieki temu dałam radę. Są bardzo smaczne, dość miękkie, co do dekoracji, to różnie :oops: są wersje bardziej i mniej udane :wink:
Po godzinie wyczerpały się pomysły :wink:
http://images39.fotosik.pl/236/bd5652bd594abfb4.jpg
http://images41.fotosik.pl/235/2eff7029c2426ca9.jpg
Ew-ka - 19-12-2009 15:37
kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle :lol:
http://newsgastro.pl/2009071012719/p...a-cukinia.html
jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią :D
zrobione i ....zjedzone :D smaczne i szybkie danie (15 min pracy i można zasiadać do stołu ) i bardzo efektownie sie prezentuje na talerzu :lol:
http://img200.imageshack.us/img200/4108/dorsz2.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/4121/dorsz.jpg
jeszcze tylko wino ....i smacznego :lol:
magpie101 - 21-12-2009 15:55
Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek.
madd - 23-12-2009 21:54
Sledzie...
Moge jesc tonami.
Wiec w tym roku eksperymentowalam.
Najpierw poszly takie:
Skladniki:
Filety sledziowe slone (najlepiej lisner)
cebula
papryka marynowana (najlepiej swoja)
Posiekana cebule sparzamy. Zostawiamy az se ostygnie.
W tym czasie kroimy sledzie i papryke
Bierzemy sloiczek i przekladamy na przemian: Sledzie, cebulka, papryka...
Mozemy sypnac troche ziela angielskiego.
Zostawiamy na 24 h i konsumujemy.
jak sie kto nie odchudza - mozna polac smietana (oczywiscie ze smietana lepsze)
Sledzie z marynowanymi pieczrkami, cebulka i ogorasami
Skladniki
Sledzie (solone lisner)
Cebula
Pieczaki marynowane
Ogory konserwowe.
Postepujemy jak powyzej.
Jak Boga kocham - niebo w gebie.
No i nie tuczy
:lol: :lol: :lol:
Armidia - 23-12-2009 22:16
a ja znam taki przepis na śledzie - tuczący :wink:
śledzie w oleju (lisner się do tego super nadaje)
garść rodzynek sułtańskich
kilka suszonych śliwek
kieliszek rumu, albo koniaku, albo łiskacza, albo brandy - co kto lubi, byle kolorowe i mocne (biała wódka się nie nadaje)
cebula
olej
sok z cytryny
pieprz świeżo mielony
rodzynki zalewamy alkoholem, czekamy aż nasiąkną, w tym czasie śliwki kroimy na kawałki (ja kroję w paseczki), a cebulę w półtalarki; cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się porządnie zeszkli (ale uwaga - nie może się zbrązowić, bo będzie paskudne w smaku), można podlać łyżką wody, żeby się nie przypalała; do podsmażonej, lekko przestudzonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki i odsączone z alkoholu rodzynki, mieszamy i czekamy, aż wystygnie
do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie i cebulę z owocami, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny; delikatnie mieszamy, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówy, najlepiej na noc
ja uwielbiam takie śledzie, chociaż generalnie nie lubię potraw na słodko - tu trzeba uważać z dodawaniem owoców, bo jak się próbuje od razu, zanim się wszystko nie przegryzie, to jest trochę bez wyrazu i aż korci, żeby dać więcej śliwek - przeczekać, spróbować jak się przegryzie, zawsze można dodać coś jeszcze na końcu, jak smak nie będzie idealny
smacznego !
Pozdrawiam,
Armidia
P.S. do śledzi z papryką dodaję odrobinę drobniutko posiekanej natki z pietruszki - super smakuje taka mieszanka na pumperniklu, albo innym ciemnym chlebku z masełkiem
elutek - 23-12-2009 23:32
co to jest??? :o makowce GIGANTY???
http://images39.fotosik.pl/237/8e55426b67017255med.jpg
ullerowa - 24-12-2009 09:18
Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek. wczoraj sama zrobilam 106 uszek, dzisiaj czas na pierozki pieczone wg przepisu Ew-ki :lol:
JANINKI-AMORKI82 - 24-12-2009 09:42
co to jest??? :o makowce GIGANTY???
http://images39.fotosik.pl/237/8e55426b67017255med.jpg elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?
Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-).
elutek - 24-12-2009 11:01
elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?
Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-). keine rękawen :wink: :(
nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :roll: :oops:
mbz - 24-12-2009 11:08
Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek. Ja wczoraj ulepilam sama 50 pierogow ruskich, ok. 50 uszek z pieczarkami i cebulka, zrobilam rybe po grecku i sos pieczarkowy do pierogow. Uff!
Dzis jeszcze zrobie salatke z burakow i wreszcie odpoczne :)
JANINKI-AMORKI82 - 24-12-2009 11:31
elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?
Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-). keine rękawen :wink: :(
nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :roll: :oops: no po prostu zawija się w papier do pieczenia dość ciasno - zostawiając max 1 cm luzu i końcówki skręca mocno jak cukierka, ja już swoje makowce wyciągnęłam, jest zdecydowanie lepiej niż w poprzednich latach, makowce się nie rozjechały, fakt - pękły, ale bardzo nieznacznie, się zamaskuje lukrem ;-).
jeszcze nie wiem jak w smaku ale już widzę, że ten nowy przepis na ciasto jest lepszy.
http://images49.fotosik.pl/241/8c891b9ffbad73c0m.jpg
jak widać jeden makowiec jest pęknięty na górze po całości ale to mój błąd ponieważ to łączenie po zwinięciu makowca zamiast dać pod spód to przez pomyłkę dałam na wierzch :-). Drugi dobrze ułożony pękł trochę z boku.
http://images40.fotosik.pl/236/1ff46fc333991a95m.jpg
i ciasteczka (te jasne to pomarańczowo-czekoladowe, te ciemniejsze to pieguski).
http://images44.fotosik.pl/241/6efb2f3eb2ddfbd5m.jpg
nadia091205 - 26-12-2009 10:29
A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio
http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg
mbz - 26-12-2009 10:35
A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio
http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg Nadia - pieknie Ci wyszlo. Widzialam je na roznych blogach kulinarnych, no i troche za mna lazi, zeby je zrobic :)
A jak to smakowo???
ewikk77 - 26-12-2009 18:45
ja w tym roku zrobiłam makowiec według przepisu jooli i korzystając z jej rad zawinęłam po prostu ciasno w papier do pieczenia -nie zawijając końców.
Pomijając fakt, że trochę za mocno go przypiekłam :oops: to w kształcie i smaku wyszedł idealny. Żadnych pęknięć idealny "walec" :wink: jak z cukierni. Niestety już zjedzony :D ale zachęcona sukcesem może zrobię wkrótce kolejny i wtedy wkleję fotkę.
nadia091205 - 27-12-2009 10:48
A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio
http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg Nadia - pieknie Ci wyszlo. Widzialam je na roznych blogach kulinarnych, no i troche za mna lazi, zeby je zrobic :)
A jak to smakowo???
Wszystkim smakowało :)
Ciasto delikatne, mało słodkie - naprawdę polecam.
Zrobiłam go głównie dlatego, iż podobało mi się na zdjęciu, nigdy wcześniej nie jadłam :D
Armidia - 27-12-2009 15:07
a gdzie można znaleźć przepis na to cudo ?
Pozdrawiam,
Armidia
elutek - 27-12-2009 15:57
a ja zrobiłam Schwarzwaldkirschtorte :) /przepis wg własnego pomysłu 8) / PYCHA :D
http://images50.fotosik.pl/241/ae127524606daf1dm.jpg
http://images39.fotosik.pl/238/b278baf1d7bb2afdm.jpg
nadia091205 - 27-12-2009 16:04
Dla zainteresowanych podaje przepis na Zielone Pysio
Składniki -
5 jajek, 10 dag cukru, 10 dag maki tortowej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, duży zielony sok pysio ( 750 ml ), 3 budynie śmietankowe z cukrem, 3 galaretki zielone,opakowanie biszkoptów z galaretką, 2 szkl. bitej śmietany.
Wykonanie -
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z pianą, lekko mieszając mikserem. Do masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Piecz 25min w temp. 170 st, potem jeszcze 15 min w temp. 150 st.
Budynie śmietankowe rozpuść w 1,5 szkl. soku. Zagotuj resztę soku, wlej budynie. Mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Ostudź. Zimną masę rozsmaruj na cieście. N a masie ułóż biszkopty, przykryj bitą śmietaną wymieszana z jedną tężącą galaretka rozpuszczona w jednej szkl. wody. Kiedy skrzepnie polej dwoma pozostałymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu.
Armidia - 27-12-2009 17:56
dzięki :D
przetestuję na deser po Noworocznym obiedzie
Pozdrawiam,
Armidia
mbz - 27-12-2009 18:08
a ja zrobiłam Schwarzwaldkirschtorte :) /przepis wg własnego pomysłu 8) / PYCHA :D
http://images50.fotosik.pl/241/ae127524606daf1dm.jpg
http://images39.fotosik.pl/238/b278baf1d7bb2afdm.jpg Ale wyglada! - Cuuudnie :)
Przepis prosze, przepis :wink:
magpie101 - 27-12-2009 21:57
Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka.
Tort zjedzony caly, jablecznik zostaly 3 kawalki, bo praktycznie syn sam go jadl. Sernik zostalo 2/3 blachy i makowca tyle samo :roll: :evil: .
Elutek tort pieknie wyglada! Ja nie zrobilam zadnego zdjecia, bo czasu braklo.
nadia091205 - 28-12-2009 09:11
[quote="magpie101"]Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka.
Kiedy to wszystko zrobiłaś ???? I jeszcze do tego tyle pierniczków.................
Podziwiam !!!!
magpie101 - 28-12-2009 11:21
[quote="nadia091205"]
Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka.
Kiedy to wszystko zrobiłaś ???? I jeszcze do tego tyle pierniczków.................
Podziwiam !!!! nadia091205 co do ciast to ja nie robie takich pracochlonnych tylko latwe i szybkie, wiec duzo czasu mi to nie zajmuje.
Biszkopt upieklam we wtorek, a zrobienie kremu i torta w Wigilie zajelo mi 40 min.
Ciasto na spod pod makowiec i na jablecznik bylo takie samo, na sernik podobne - wszystko zarobilam dzien wczesniej i surowe lezalo w lodowce. W srode tylko mase serowa musialam zrobic, jablka mialam w sloiku, a mak zawsze kupuje w puszce z bakalandu ale przesmazam go z koniakiem, maslem, jajkami, miodem i orzechami, wiec tez szybko idzie :) .
elutek - 28-12-2009 11:31
mój makowiec "gigant-syjamski" :wink: okazał się bardzo smaczny
http://images49.fotosik.pl/242/23831e158e975667m.jpg
był jeszcze orzechowiec
http://images48.fotosik.pl/241/aad290cf7d990a6dm.jpg
keks oraz kruche ciasteczka i ciasteczka "owsianki" zjedzone /brak zdjęcia/ :)
a mój przepis na Schwarzwälder Kirschtorte to:
ciemny biszkopt, przekrojony i obficie nasączony ponczem /mocny napar z herbaty +
cukier + sok z cytryny + spirytus/,
na dolny blat wiśnie z niesłodzonej konfitury, bita śmietana, drugi blat, śmietana, dekoracja...
robi się łatwo i szybko
co do gotowych mas makowych jakoś nie mogę się przekonać, raz kupiłam i mąż mało zęba nie stracił na łupince od orzecha :roll:
magpie101 - 28-12-2009 11:33
Ja kiedys sama krecilam mak ale duzo z tym roboty, a ja leniwa jestem :oops: , od kilku lat kupuje gotowe ale zawsze tej samej firmy i ja ulepszam, na razie jest ok z orzechami.
magpie101 - 28-12-2009 11:34
Elutku makowce gigant pieknie wyszly :P !
elutek - 28-12-2009 11:42
Elutku makowce gigant pieknie wyszly :P ! dziękuję :)
ale na razie mam dość pieczenia i gotowania, tym bardziej, że sadełka przybyło :oops:
magpie101 - 28-12-2009 11:49
Elutku makowce gigant pieknie wyszly :P ! dziękuję :)
ale na razie mam dość pieczenia i gotowania, tym bardziej, że sadełka przybyło :oops: U mnie tez przez swieta :oops: , zgubily mnie pierogi i uszka, a jeszcze sa w zamrazalniku, wiec w Sylwestra znowu pewnie dojem.
W dodatku od siostry dostalam wage elektroniczna, bo mialam zwykla :roll:
boratom - 28-12-2009 14:47
Święta! Święta! I po świętach!
Macie przepis na coś leciuśkiego, łatwostrawnego? Co by szczególnie zmaltretowanego żołądka nie obciążało?
Co z resztek po świętach robicie?
Przeglądałam zdjęcia - żadne pyszności się nie załapały!
Wróć! Apetycznych kąsków na zdjęciach sporo, jednak wszystko mało spożywcze! :wink:
mhk - 29-12-2009 23:27
fajny podałam przepis na sernik bez sera, co?
Dzieki za uwagę Ewak! żeby nie kręcić spróbuję usunĹĄć post bez serka. :wink:
Oto prawidłowa wersja
SERNIK:
1 kg. sera białego
8-10 jajek
margaryna - pól kostki
1,5 szkl. cukru
dwa małe ugotowane w mundurkach kartofelki - 25 dkg
6 łyżek kaszy mannej
oczywiście mogą byc bakalie
i do dzieła:
Wbić zółtka do malaksera i ubić z cukrem (ja biorę 8 żółtek i jedno jajko) - nie cłay cukier zoataje rozpuszczony - nir trzeba się przejmować.
Zmienić łopatkę w malakserze na taką do ukręcania cista i kręcąc wspywać kolejno: pokruszony ser, pokrojoną margarynę, obrane i rozgniecione ziemniaczki oraz kaszę.
Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać całoÂść z bakaliami.
I do piekarnika - daję na 170, na 45 min.
Nie zrażajcie się kartoflem! To naprawdę rewelacyjny przepis po mojej pra-, pra- kiedys utrzymywany w tajemnicy :wink:
Smacznego
A pierniczki UKFa robię dziÂś. Trochę wpadłam w panikę (stĹĄd ta wizyta na forum), że tam jest albo cukier albo miód, ale ufff... wzięłam dobrze, na razie studzę, więc wszystko przede mnĹĄ.
PYSZNY SERNIK!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!
nastka79 - 30-12-2009 17:35
Ja zrobiłam w końcu pleśniaka z jagodami (przypomniało mi się, że mam 4 woreczki jagód zamrożone) i na to starte jabłka z rodzynkami. Wyszedł pyszny.
boratom - 30-12-2009 17:54
Ja zrobiłam w końcu pleśniaka z jagodami (przypomniało mi się, że mam 4 woreczki jagód zamrożone) i na to starte jabłka z rodzynkami. Wyszedł pyszny. To super! Pleśniak - smaczne i szybkie ciasto. Przepis na kruche często wykorzystuję jako spody do wszystkiego!
My jutro będziemy z chrześniakami piec ciasteczka z maszynki! Mamy zamiar przy tym świetnie się bawić :-? Już widzę siebie jak sprzątam kuchnię do rana :cry: A "dzieciaki" strzelają "kokardy"!
magpie101 - 30-12-2009 20:14
Ja wlasnie upieklam ciasteczka orzechowe - sa pyszne!
I biszkopt juz upiecziny - bedzie z kremem jogurtowym, na to jagody i wisnie i galaretka.
Strona 6 z 6 • Wyszukano 1170 postów • 1, 2, 3, 4, 5, 6